گرین وال کلمهای انگلیسی به معنی دیوار سبز است و منظور از آن دیواری پوشیده از گیاهان است. برای پاسخ دقیق به سوال گرین وال چیست؟ باید بگوئیم فرقیندارد بخش از دیوار یا کل دیوار با پوشش گیاهی پوشاندهشدهاست در هر حال وقتی گیاهی متصل به دیوار قرارگرفته، دیوار سبز ایجاد شده است. شاید در میان ساختمانهای قدیمی دیدهباشید که خصوصا دیوارهای حیاط بعضی از آنها توسط شاخ و برگ درختانی مثل مو پوشاندهشدهاست. امروزه با پیشرفت علم میتوانید بدون کثیفکاریها و زحمات گیاهان طبیعی، چنین دیوارهای زیبایی را در منزل یا محلکار خود داشتهباشید. در ادامه درباره مزایا گرین وال، معایب گرین وال و سایر اطلاعات مربوط به گرین وال با شما صحبتمیکنیم.
مزایا گرین وال
مزیتهای زیادی به عنوان مزایا دیوار سبز شناختهشدهاند که در ادامه آنها را عنوانمیکنیم. مهمترین این مزایا عبارتند از:
- اولین و مهمترین مزیت گرین وال ها، زیبایی و جذابیت آنها است. به طور کلی پوشش گیاهی زیبایی چشمنوازی برای منظرهها و ساختمانها ایجادمیکنند. حال با توجه به معایب گرین والهای طبیعی، افراد ترجیحمیدهند از گرین والهای مصنوعی برای تزئین ساختمانهای خود استفادهکنند. زیبایی و جذابیت گرین والهای مصنوعی نیز مثل نوع طبیعی آنها است.
- آلودگیهوا به مسئله مهمی در کلانشهرهایی مثل تهران تبدیلشدهاست و شهرداریها تلاشمیکنند این معضل را کنترلکنند. یکی از بهترین کارها برای ازبینرفتن آلودگیها، افزایش فضای سبز شهرها است. حال نقش دیوار سبز چیست؟ دیوار سبز طبیعی به دلیل گیاهان زندهای که دارد میتواند با مصرف کربندیاکسید و تولید اکسیژن به کاهش آلودگیهوا کمککند.
- جمعیت کلانشهرها روزبه روز در حال افزایش است و این جمعیت اضافه شده به خانهای برای زندگی خود نیازدارند. با زیادشدن تعداد خانهها فضای کافی برای ایجاد فضاهای سبزی مثل پارک و بوستان نیز کاهش پیدا میکند. به همین دلیل استفاده از دیوارهای عمودی و بلااستفاده آپارتمانها، هم مشکل فضای سبز شهر را تا حدودی حلمیکند و هم مسئله نما و تزئینات ساختمان را. در این راستا شهرداریها مردم را به استفاده از دیوار سبز در تراس و روف گاردن های خود ترغیبمیکند.
- جمعیت زیاد در شهرهای بزرگ معضل دیگری نیز برای آنها بهوجودآورده که شامل سروصدا و آلودگیصوتی زیاد و آزاردهنده است. گرین والها در اینجا نیز به مردم کمککرده و با جذب صدا و منعکسنکردن آن به بهبود این مشکل کمکمیکنند.
- طبق یک اصل فیزیکی فلزات در اثر تغییرات دمای هوا، دچار انبساط و انقباضهایی میشوند. از آنجایی که اسکلت اصلی ساختمانها از فلزات تشکیلشدهاست این مسئله میتواند دردسرساز شود. مهندسان ساختمان و جوشکاران هنگام ساخت ساختمان به این مسئله توجهمیکنند، با این حال ممکن است تغییرات شدید دما یا سهلانگاری در طراحی ساختمان میتواند ساختمان را در این باره با مشکلات جدی روبهروکند. دیوار سبز با جلوگیری از تاثیرگذاشتن تغییرات دما بر اسکلت فلزی کمک بزرگی به صاحبان ساختمانها میکند.
معایب گرین وال
معایب گرین والها به گرین والهای طبیعی برمیگردد و نوع مصنوعی آنها هیچ گونه عیبیندارد. گیاهان طبیعی برای زندهماندن به آبیاری نیازدارند و برخورد آب به دیوار هنگام آبیاری دیوار سبز، به تدریج میتواند موجب جذبشدن نم توسط دیوار و آسیبدیدن آن شود. از طرفی ممکناست بعضی گیاهان به مراقبتهای خاصی نیازداشتهباشند و در صورت رعایتنشدن رشد آنها با مشکل مواجهشود.
انواع گرین وال
گرین وال یا دیوار سبز انواع مختلفی دارد که هر کدام ویژگیهای مخصوص به خود را داشته و حتی نام مخصوصی نیز برای خود دارند.
- دیوار سبز مدولار: در این نوع دیوار، گیاهان به دیوار اصلی ساختمان نچسبیدهاند و با فاصله از آن رشدمیکنند. ممکن است دوست داشتهباشید ساختار خاصی برای پوشش گیاهی دیوار خود ایجادکنید. این نوع دیوار سبز امکان انجام چنین کاری را در اختیار شما میگذارد.
- شبکههای سیمی: در این نوع دیوار سبز، شبکههای مرتبی که از اتصال سیمها ایجادشدهاند به دیوار مورد نظر در ساختمان متصلمیشوند. چنین گرین والهایی برای گیاهانی با سرعت رشد کم مناسبترند.
- سیستم نمد پلیمری: این دیوار سبز پیشرفتهترین امکانات را در بین سایر دیوارهای سبز دارد و حتی میتوانید در صورت تمایل گیاهان روی آن را جابهجا کنید و شکل دیگری به گرین وال خود بدهید.
- سیستم کابلی: این سیستم کابلهایی با جنسهای مختلف به طرحهای گوناگونی روی دیوار اجرا میشوند. گیاهان رونده و پرازشاخ وبرگ مثل پیچک که دور هر جسمی که نزدیکشان باشد پیچیدهمیشوند، برای این نوع دیوار سبز بهترین انتخاب هستند.
- سیستم هیدروپونیک: در این سیستم گیاهان نصبشده در دیوار مواد مغذی مورد نیاز خود را تنها از طریق آب بهدستمیآورند. به همین دلیل از خاک استفادهنشده و هیچ یک از مشکلات و معضلات مربوط به خاک برای مصرفکننده ایجادنمیشوند.
گیاهان مناسب برای استفاده در دیوار سبز
در دیوار سبزها تمامی امکاناتی که برای رشد یک گیاه لازماست قرارمیگیرند اما باز هم نمیتوانیم از تمام انواع گیاهان در چنین موقعیتی استفادهکنیم. توجهداشتهباشید که بهتراست گیاهانی برای اینکار انتخابشوند که طولعمر بالاتری دارند. طولعمر گیاهان به عواملی مثل آبوهوا، دمای منطقه و… بستگی دارد. بههمیندلیل بهتراست در ابتدا توجهکنید که گیاهان متناسب با شرایط آبوهوایی منطقه انتخابکنید. با اینکار احتمال آسیبدیدن گیاهان و دیوار سبز کاهشپیدامیکند.
نکته مهم دیگر استفاده از گیاهان همیشه سبز است. گیاهان همیشه بهار به آن دسته از گیاهانی گفتهمیشود که هیچ وقت زرد و بدون برگ نمیشوند و همواره برگهای سبزی دارند. استفاده از چنین گیاهانی هم وقت و هم هزینههای لازم برای نگهداری از دیوار سبز را کاهشداده و کمکمیکنند محیط همواره آرامش و طراوت داشتهباشد.
مسئله دیگر انتخاب گیاهان مناسب برای فضاهای بیرون از ساختمان و فضاهای داخل ساختمانی است. به عنوان مثال گیاهانی مثل شمشاد که مقاومت بالایی در برابر آبوهوای خشک دارند، بهتر است در محیطهای بیرون از خانه قرار بگیرند.
سخن آخر
وقتی حتی یک گوشه از دیواری با پوشش گیاهی تزئینشد، دیوار سبز اجراشدهاست. به طور کلی گرین والها چه مصنوعی باشند و چه طبیعی، مزایای زیادی برای ساختمانها و ساکنان آنها بههمراهدارند. در مقابل معایب گرین والها تنها شامل گرین والهای طبیعی میشود و گرین وال مصنوعی تقریبا هیچ ضرری برای کسی ندارد. انواع مختلفی از گرین والها برای موقعیتهای گوناگون طراحیشدهاند که با توجه به سلیقه خود میتوانید آنها را انتخابکنید. گیاهان مناسب برای استفاده در گرین والها بهتراست با دقت انتخابشوند تا انتظارات شما را برآوردهکنند.