مقالات

چمن مصنوعی چیست؟ +10 مزایا و معایب چمن مصنوعی

چمن مصنوعی را می‌توان بهترین نوع چمن به حساب آورد. این محصول با تکیه بر الیاف چمن مصنوعی تولید می‌شود و چمن طبیعی را در محیط‌های مختلف و متنوع شبیه‌سازی می‌کند. به طوری که با مشاهده آن، فکر می‌کنید با چمن طبیعی برخورد کرده‌اید. همین‌قدر طبیعی! این چمن زیبا و همیشه سبز نه فقط در میادین ورزشی مختلف نظیر زمین‌های فوتبال رواج گسترده‌ای پیدا کرده است، بلکه در مکان‌های دیگر نظیر زمین‌های بازی بچه‌ها و محوطه‌های ساختمانی هم مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه راجع به اینکه جنس چمن مصنوعی چیست، بیشتر صحبت خواهیم کرد.

تاریخچه چمن مصنوعی

در صنعت شهرسازی متریال های فراوانی به کار گرفته شده است.یکی از همین موارد چمن مورد استفاده در فضای سبز شهری بود که در اوایل دهه 50 میلادی با همکاری سه شرکت چمسترند، تجهیزات آزمایشگاهی بنیاد فورد و صنایع مونستانو با هدف تعالی بخشیدن و ارتقا به فضای سبز شهری با از بین بردن و یا حداقل نمودن مضرات چمن با جایگزینی محصولی با ماهیت فیزیکی و بصری همانند چمن طبیعی و همچنین نگهداشت کم هزینه تر و راحت تر با طرح توسعه سریع تر با عمر مفید طولانی تر و همچنین قابلیت استفاده در بدترین اقلیم های آب و هوایی پروژه تحقیقاتی خود را شروع نمودند.

با توجه به علم تولید مصنوعات آن زمان و بهره گیری از تشابه و الگوگیری محصولاتی مانند فرش شروع به ساخت نمونه های اولیه چمن مصنوعی با استفاده از رشته های فیبری که بر روی پارچه هایی از نوع چتایی بافته می شدند و توسط چسب منعطف پلی ونیل کلراید و پلی اورتان در قسمت پشت پارچه روکش می شد کردند.

اواسط دهه شصت میلادی برای اولین بار شرکت چمگراس محصول خود را روانه بازار کرد. از مشتریان این شرکت مجموعه های سرپوشیده مانند زمین بیس بال هیوستون تگزاس در سال 1966 و مدرسه براون در سال 1964 بودند.با توجه به رقابت بین تولید کنندگان با هدف فروش بیشتر ، پیشرفت هایی حاصل گردید که در نمونه های بعدی و در سال 1970 از الیاف پلی پروپلین به جای الیاف نایلون در تولید نخ چمن استفاده شد ، رضایت مصرف کنندگان از این نمونه که به آن نسل دوم چمن مصنوعی گفته میشود باعث گردید تا سال 1990 این نوع تولید همچنان ادامه داشته باشد و هر روز تنوع و شباهت این مصنوع به چمن طبیعی بهتر گردید
در نسل آخر چمن مصنوعی که تا کنون در حال تولید می باشد از الیاف نخ 55 میلی متری با فاصله بیشتر بین دو گره و با جنس پلی اتیلن نرم تری استفاده شد که توسط گرانول لاستیکی و سیلیس حجم آن را افزایش می دهند و علیرغم این خاصیت باعث پایین آمدن اصطکاک، ایمن تر شدن ، نرم تر شدن و با دوامتر شدن چمن مصنوعی می شود.

مزایایی اعم از مقاومت در برابر سرما ، گرما ، یخ زدگی ، هزینه نگهداشت مناسب ، بهره وری سریع زمانی و دیگر عوامل باعث شد تا این محصول به سرعت از ورزشگاه ها به منازل و محیط هایی با نیاز دکوراتیو گسترش پیدا کرده و خواهان زیادی به دست بیاورد

برآورد ها و تحقیقات در رابطه با آینده چمن مصنوعی اشاره بر این موضوع دارند که در نسل های بعدی نگاه کاملاً تخصصی بر مقوله محیط زیست با تمرکز بر عدم آسیب رسانی و سازگاری با محیط زیست را دارند

چمن مصنوعی چیست ؟

چمن مصنوعی (Artificial grass) به تناسب نامش نوعی تولید مصنوعی از جنس پلی اتیلن است که بر روی چتایی با تعداد لایه، تعداد گره و تعداد رنگ نخ متناسب با نیاز طرح بافته شده و برای بهبود کیفیت و بالا رفتن عمر این مصنوع تولیدی؛ از مواد لاتکس جهت کاور نمودن گره نخ های ایجاد شده در قسمت پشت چمن که اصطلاحاً بکینگ (Backing) نیز نامیده می شود استفاده می کنند.

جهت اطلاعات از محصولات جدید و خرید چمن مصنوعی با پشتیبان فروش در ارتباط باشید

جنس چمن مصنوعی چیست؟

می‌دانید جنس چمن مصنوعی چیست؟ این چمن از الیاف‌های متنوع و بسیار گوناگونی مثل الیاف پلاستیکی و پلیمری تشکیل یافته است. در مجموع خوب است بیان کرد که این چمن، از جنس پلاستیکی مرغوب و باکبفیت است. جنس چمن مصنوعی تولیدی از این الیاف‌ها، تأییدیه‌های فنی لازم را گرفته است و به عنوان الیاف رایج برای ساخت کفپوش چمنی، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. حال به بررسیرانواع جنس این چمن می‌پردازیم:

جنس چمن مصنوعی چیست
  • نایلون:

چمن مصنوعی نایلونی را باید یکی از برترین انواع چمن مصنوعی موجود در بازار معرفی کرد. چرا؟ چون دارای ویژگی‌های خاصی است نظیر: تراکم بالا، ساختار مستحکم و قوی، تحمل حرارت زیاد، مناسب برای محیط‌های گرمسیری، حفظ شکل اولیه حتی در اثر برخورد‌های مکرر پا با آن. توجه کنید که قیمت چمن مصنوعی نایلونی، نسبت به مابقی چمن‌ها زیادتر است، چون این محصول، مزایا و امکانات بسیار بیشتری دارد.

  • پلی اتیلن:

چمن مصنوعی پلی‌اتیلن هم دارای مزایا و ویژگی‌های مثبت زیادی است که عبارتند از: ظاهری مشابه با چمن طبیعی، دارای بافت مناسب و نرم، سبز‌رنگ و زیبا، مناسب برای زمین‌های سخت و مقاومت بی‌نظیر، نیازمند برس‌کشی و قابل اجرا در زمین‌های ورزشی از‌جمله محوطه‌های خانگی و زمین ورزش‌های رزمی.

  • پلی پروپیلن:

چمن مصنوعی پلی‌پروپیلن هم برای موارد بسیاری انتخاب خوب و شایسته برای شماست. می‌پرسید چرا؟ به این دلیل که این محصول از چنین ویژگی‎‌های بارزی برخوردار است: قیمت مناسب و چمن مصنوعی ارزان، دوام طولانی، انعطاف‌پذیری بالا، مناسب برای هر‌کجا به جز مناطق گرمسیری و نقطه ذوب پایین، قابل اجرا به عنوان چمن پارک، مهد‌کودک و هر نوع فضای سبز دیگر…

اگر روش تمیز کردن چمن مصنوعی را بلد نیستید مقاله روش شست و شوی چمن مصنوعی را مطالعه کنید.

انواع چمن مصنوعی

با توجه به موارد مصرف، بودجه در نظر گرفته شده و سلیقه مصرف کننده؛ تنوع این محصول نیز در بازار عرضه مختلف می باشد که از لحاظ مصرفی به دو بخش کلی ورزشی و تزئینی تقسیم می شود.

  • تنوع چمن مصنوعی از منظر مصرف

در مورد مصرف ورزشی این محصول می توان از استفاده در ورزش های فوتبال، تنیس، گلف، مینی گلف، پدل، پینت بال، باشگاه بدنسازی، تی آر ایکس (TRX) ، هوازی، رانینگ روم، پیست بازی کودکان و … نام برد که این نوع از مصنوع بنا به استاندارد و عرف هر ورزش محدود به تنوع طرح، تراکم، ارتفاع نخ، جنس نخ، خاصیت مکانیکی نخ، تعداد لایه چتایی و وزن بکینگ خاصی می باشند
در مورد چمن تزئینی در محیط هایی که نیاز به ظاهری زیبا و دکوراتیو دارند؛ برای مکان هایی همچون حیاط، ایوان، باغ، روف گاردن، بالکن، تراس، بین موزاییک، بین سنگ، اتاق کودک، کلوپ ها، گیم روم، کف آلاچیق و سان روم و پرگولا و سایر محیط های مشابه در موقعیت های مسقف و غیر مسقف (روباز) با توجه به مقاومت نسبت به آسیب های محیطی، مهندسی و تولید شده است.

  • تنوع چمن مصنوعی به لحاظ ظاهری

از لحاظ سلیقه و طرح؛ چمن مصنوعی به سه بخش عمده بهاری، پاییزه و اصطلاحاً موکتی دسته بندی می شود که بنا به نامحدود بودن سلایق خواهان این متریال؛ به تعداد طرح های فراوانی تولید و به بازار عرضه می گردد.

  • تنوع چمن مصنوعی از لحاظ میزان بودجه (قیمت)

طبعاً به میزان هزینه کرد کمیت و کیفیت متریال، نیروی انسانی، تحقیق و توسعه جهت ساخت و تولید چمن مصنوعی توسط واحد تولیدی و کارخانه؛ قیمت و بهای این محصول متنوع می باشد.
اما در مقوله عرضه و تقاضای بازار، تعدد دست و یا همان واسطه گرها، حق العمل کارها و دلال ها، ثبات قیمتی را بر هم زده و باعث نامشخص بودن و یا پیچیدگی و گنگی ارزش این محصول در بین علاقه مندان این نوع کف پوش می شود.
از همین جهت انبار چمن غرب تهران با اتکا به اعتبار و گذشته پر آوازه خود با نام تجاری سبزچینه تاسیس و با همان متد و سیستم فروش مستقیم از انبار به مصرف کننده با حذف واسطه مشغول به کار گردید .

مزایای چمن مصنوعی نسبت به چمن طبیعی

بشر از بدو وجود همواره به دنبال ارتقای کیفیت زندگی و پیرامون خود بوده است.محیط های طبیعی نیز دستخوش همین تغییرات بوده اند.حالا چمن مصنوعی چطور در این زمینه کمکرسان انسان شده است؟

  1. شاید بتوان مهم ترین مزیت چمن مصنوعی را نداشتن خزان دانست که محیطی همیشه با طراوت و زیبا در تمامی فصول سال مهیا را می کند.
  2. نگهداشت آسان و مراقبت حداقلی این محصول نسبت به آفت، سرما، گرما، خشکی، عدم نیاز به آبیاری، عدم نیاز به مکمل های کشاورزی اعم از کود و سم و آفت کش ها از مزایای مهم چمن مصنوعی می باشد.
  3. بحث محافظت از محیط زیست و اثرات گلخانه ای همیشه یکی از مباحث نگرانی بشر از پیرامون خود می باشد.یکی از نیاز های چمن طبیعی استفاده از آفت کش ها و سموم و کود های شیمیایی می باشد که مطمئناً و طبعاً برای محیط زیست خالی از زیان نیست ولی در چمن مصنوعی بنا به عدم نیاز به این افزودنی ها جهت نگهداشت به صورت کامل مضرات فوق تماماً حذف و برای این کف پوش که در گذشته از نوع طبیعی آن استفاده میشده بدون مصرف می باشد.در ضمن یکی از مزایای چمن مصنوعی در برابر چمن طبیعی بی نیازی از آبیاری است که با توجه به کم آبی و ارزشمند بودن آب مزیتی بر مزیت های چمن مصنوعی در بحث محافظت از محیط زیست می باشد.
  4. انسان عصر جدید تمامی امورات خود را به زمان وابسته است و همین وابستگی شدید بشر را وادار به صرفه جویی در زمان می کند.از سوی دیگر بنا به ذات زیبا پسندی انسان؛ نادیده گرفتن امر پیرایش و آرایش محیط زندگی اجتناب ناپذیر است.
  5. یادگیری مهارت های مختلف باعث عدم تمرکز بر روی فن و حرفه شخصی می گردد.از این رو داشتن مهارت نگهداشت چمن طبیعی خود کم از داشتن آگاهی به یک فن نیست ولی در چمن مصنوعی الزامی به صرف زمان یادگیری و انجام مهارت نگهداری نیست.
  6. تکرر یک عمل همیشه خسته کننده است.در چمن مصنوعی تنها یک بار عمل اجرا انجام می شود اما در چمن طبیعی هر سال این عمل بایستی مجدداً از ابتدا حتی بدون تخطی از یک مورد الزام به اجراست.

معایب چمن مصنوعی

چمن مصنوعی شاید شبیه به چمن طبیعی باشد، اما از لحاظ بسیار متنوعی با آن فرق دارد. این چمن از رشته‌ها و الیاف خاص تشکیل می‌شود. برای مثال باید این نکته را بیان کرد که چمن مصنوعی با الیاف پلی‌اتیلن و الیاف پلی‌پروپیلن تولید می‌شوند که مقاومت بیشتری نسبت به چمن معمولی دارند. سایر اجزاء تشکیل‌دهنده این چمن هم عبارتند از: چند لایه کف و چند لایه زهکشی شده.

برخی از معایب آن عبارتند از:

  • پوسیدگی در برابر نور و حرارت زیاد
  • رنگ پریدگی در برابر نور خورشید
  • پوسیدگی در برابر پا خوردگی
  • پارگی
  • شست و شو و تمیزی سخت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *